1 Ocak 2016
1 Ocak 2016,
 0

Hamilelikte diş tedavisi oldukça önem taşımaktadır. Bizim diş hekimi olarak maruz kaldığımız sorulardan biri de hamilelikte diş hekimine gidilir mi? Sorusudur. Aslında hamilelik bir hastalık değildir. 9 aylık süreci temsil eden bir periyottur. İlk üç ayda bebeklerin organları geliştiği için tedavi yapılması taraftarı değiliz. Son üç aylık dönemde ise erken doğum riskini tetiklediği için son üç ayda da tedavi yapmayı da  istemiyoruz. İkinci üç aylık dönemde kadın doğum doktorundan konsültasyon alarak yani “ biz diş hekimi olarak şu işlemleri planlıyoruz, planladığımız işlemler doğrultusunda müdahalede bulunabilir miyiz” tarzında bir yazı yazıyoruz.  Ve kadın doğum doktorundan aldığımız cevaba göre özellikle hamile bayanların akut dönemine yani ağrı, şişlik, ödem gibi durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik işlemler yapıyoruz. Bunlar genellikle kanal tedavisi, diş çekimi ya da dolgu gibi işlemler olabilmekte. Özetle; 4. 5. 6. Aylarda acil bir durum söz konusu olursa ki bu genellikle ağrı ile karakterize oluyor, kadın doğum doktoruna danışarak işlemlerde bulunabiliyoruz.  Aslında hamilelik dönemini rahat geçirmeleri  açısından biz anne adaylarına diyoruz ki planlama döneminde herhangi bir diş probleminiz var ise diş hekimine giderek beyan edin ve iyileşme için müdahale yapılsın ki hamilelik dönemindeki komplikasyonlar sıfıra düşsün.

Hamilelikte Diş Hekimine Gidilir mi

Hamilelik bir hastalık değil, fizyolojik bir süreçtir. Normalde bilinç sahibi olan hastalar özellikle planlı hamilelikte, hamilelikten hemen önce diş tedavilerini tamamlarlar. Hamilelik süresince diş problemi yaşanırsa dişhekimine gidilir ancak hamileliğin laçın k dönemi olduğu önemli.
Hamileliğin ilk 3 ayında bebeğin organları oluşur. Organların oluşması süresince verilecek herhangi bir ilaç, diş tedavisi ve anestezi bu süreci etkileyebilir. Bu nedenle hamileliğin ilk 3 ayında diş tedavisi yapılmaz. Hamileliğin son 3 ayında artık bebek anne karnında olgunlaşmıştır ve doğum periyoduna girilmiştir. Yapılan bazı araştırmalar bu dönemdeki diş tedavilerinin erken doğumu tetikleyeceğini bildirmişlerdir. Bu nedenle hamileliğin son 3 ayında da diş tedavisi yapılmaz.
Evet, gelelim 2. Periyoda yani hamileliğin 4.-5.-6. aylarına. Bu süreçte diş tedavisi yapılabilir. Ancak kadın doğum doktoruna diş hekimi tarafındam hasta ile ilgili konsültasyon ve onay yazısı yazılarak yapılabilir. Peki hangi tedaviler yapılabilir?
Aslında girişimsel işlemlerden yani gömük bir diş çekimi gibi cerrahi müdahalelerden ziyade hamile hastanın ağrısını gidermeye yönelik dolgu ve kanal tedavisi bazen de diş çekimi yapılabilir. Bu dönedem anne adaylarının yaşadığı en büyük sıkıntı ağrıyı kesme konusudur. Ağrı kesici olarak parastemol türevli ağrı kesicilerden başka ilaç kullanılması güvenli değildir. Ancak çoğu zamam parastemol türevli ağrı kesiciler ağrıyı kesme konusunda yeterli gelmemektedirler. Aslında bu ağrı kesiciler doğumdan sonra emziröe döneminde de kullanılacağından etkili olmadığı durumlarda ciddi ağrılar zaman zaman oluşabilmektedir.
Sonuç olarak hamilelik 3 kısımda incelenirse dişhekimine 1. ve 3. üç aylık dönemlerde gidilemediği sadece 4.-5.-6. aylarda tedavi yapılabileceği ve kadın doğum doktoru onayı ile işlem gerçekeştirileceği unutulmamalıdır. Tabi başta belirttiğim gibi mevcut dişhekimi kontrolleri ve tedavileri özellikle planlanmış gebeliklerde önceden gerçekleştirilmelidir ki hamilelik gibi anne adayları için zor olan bu süreç diş ağrıları ile daha sıkıntılı hale dönüşmesin. Mutlu gülüşler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir