8 Temmuz 2016
8 Temmuz 2016,
 0

Ağız bakımı sağlanmaz ise ağızdaki bakteriler gıda artıklarına yapışır. Bu oluşuma diş plağı bilimsel olarak da mikrobiyal dental plak denir. Yapılan çalışmalar göstermişlerdir ki mikrobiyal dental Diş Taşı Temizliğini 32plak diş eti hastalıklarının esas nedenidir!

Diş plağı temizlenmezse tükürük etkisi ile diş taşı oluşabilir. Diş taşı ve diş plağı etkisiyle diş etinde reaksiyon başlar. Bu reaksiyon kan damarlarında sayıca artışla başlar ki bu durum kendiliğinden ya da fırçalama gerçekleştiğinde kanama ile görülür. Diş etlerinde şişlik oluşur ve diş eti abseleri gelişebilir. Diş eti iltihabı ve reaksiyonu ilerlediği takdirde diş etinin altındaki kemik dokusu da etkilenee başlar. Bu etkilenme kemiğin yatay ya da dikey olarak erimesi ile açığa çıkar. Kemik eridikçe diş eti etkilenir diş eti etkilendikçe kemik erir ve kısır bir döngüye girilmiş olur. İleri derecede kemik erimesi gerçekleşirse dişlerde sallantılar başlar. Çünkü bir dişi ağızda sağlam tutan husus, diş kökünün sağlam bir kemik doku içinde bulunmasından kaynaklanır. Bazı durumlarda kemik o kadar erir ki dişlerin çekimi kaçınılmaz olabilir.
Diş plağına benzer oluşumlar implant çevresinde de oluşur. Benzer şekilde implant etrafindaki mukoza denilen yumuşak doku etkilenir ve doğal dişlerde olduğu gibi kemikte erimeler gözlenir. Çok ilerleyen vakalarda doğal dişlerde olduğu gibi implant kaybı da yaşabilir.
Sonuç olarak basit bir diş plağı temizlenmediği takdirde diş eti iltihabından kemik kaybı ve diş kaybına; benzer durum implant etrafında oluşursa ise implant etrafındaki yumuşak ve sert kemik dokuda iltihap gelişebilir ve ileri iltihabi durumlarda implant kaybına kadar ilerleyen zincirleme hastalıklar görülebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir