30 Haziran 2016
30 Haziran 2016,
 0

 

Ağız bakımı diş fırçası, diş ipi, arayüz fırçası ve ağız gargaraları ile sağlanır. Hastalar ağız bakımlarını sağlamaları dışında ortalama 3-6 aylık periyotlarla diş hekimine kontrole gitmelidirler. Ağız bakımını saplamada esas amaç ağızdaki bakteriler ile gıda artıklarının yaptığı bağlantıyı bozmaktır. Bozulmadığı takdirde diş plağı ya da mikrobiyal dental plak adı verilen yapılar oluşur.
Diş Plağı Nedir Diş Plağı Neden Oluşur
Diş plağının içerisinde gözle görülemeyen ancak mikroskop altında görülebilen bakteriler vardır. Bu bakteriyel yapı oldukça önemlidir. Çünkü temizlenmeyen ya da uzaklaştırlmayan diş plağı dişeti hastalığı oluşturacaktır. Diş plağı içerisindeki bakterileri vücut yabancı cisim olaral tanır tıpkı akciğer enfeksiyonuna sebep olan bir bakteri gibi buraya da vücut savunma hücreleri hücum eder ve adeta bir savaş hadisesi gelişir. Bakteriler temizlenmez ve diş plağı uzaklaştırılmazsa vücuttaki bu reaksiyon enfeksiyona dönüşür. Enfeksiyon varlığında dişetlerinde kanama, ağrı, şişlik ve kemik erimeleri oluşur. Bazı durumlarda sadece diştaşı temizliği ve kök yüzeyinin temizlenmesi durumu düzeltirken bazı durumlarda dişeti ve kemik operasyonları uygulanabilir. Bu tarz cerrahi müdahalelerde sadece bakterilerin uzaklaştırlması ve diş ile kemik yüzeyinin temizlenmesi amaçlanmaz bunun yanında harap olmuş kemiğin de kemik tozu gibi malzemeler kullanılarak mevcut kemiğin yeniden oluşturulması ve onarılması amaçlanır.
Özetle ağız bakımı sağlanmaz ise bakteriyel açıdan zengin diş plağı oluşması kaçınılmaz olacaktır. Bu yapı ise fırçalama ile çoğu zaman giderilmeyeceğinden profesyonel destek gerekecektir. Bu nedenle hastalar ya şikayet geliştiğinde diş hekimine başvurmalı ya da ortalama 3-6 aylık periyotlarla herhangi bir sıkıntı gelişmeden diş hekimine gitme alışkanlığı kazanmalıdırlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir