28 Ağustos 2014
28 Ağustos 2014,
 0

İmplant tedavisi diş eksikliğinin olduğu her bireye uygulanır. Ancak bu, tedavinin çok genel ve teknik olan kısmına bir cevaptır. Örneğin 17 yaş altında olan, büyüme gelişmesini tamamlamamış bir çocuğa implant tedavisi uygulanmaz. Ancak bazı sistematik hastalığı olan, diş eksikliği ile karakterize olan hastalıklar varlığında çocukların beslenmesine katkıda bulunması ve estetik açıdan mini implantlar uygulanmaktadır. Örneğin ektodermal displazi gibi konjenital yani doğuştan diş eksikliğinin yaşandığı durumlarda implant tedavisinin yapıldığı literatürde mevcuttur.

Yetişkinler için ise implant yapılırken belirli kriterlere bakmak gerekir. Bunlar yeterli yatay ve dikey kemiği olan, sistematik yani genel vücut sağlığı uygun olan ya da belli bir hastalığı olup, doktor kontrolü altında olan herkese uygulanabilir. Çocuk hastalarda büyüme-gelişme ile durum kısıtlansa da literatürde yetişkinler için bir üst yaş sınır yoktur.

Yetişkin olduğu halde, diş implant tedavisi kriterlerini taşımayan hastalarda cerrahi uygulama açısından anatomik olarak kısıtlamalar varsa bunlar giderilebilir ve kemik, implant yapımına uygun hale getirilebilir. Kemik yetersizlikleri alt ve üst çenede farklı sorunlar şeklinde karşımıza çıkar.

Alt çenede özellikle görülen yatay ve dikey kemik erimeleri; yeterli çapta ve uzunluktaki implantı implantı yerleştirmeyi zorlaştırlabilir ki bu tarz durumlarda kemik tozu ya da blok kemik greftleri ile kemik rejenere edilebilir. Bu işlemler uygulanmaz ise hem implant tedavisi yapılamaz hem de mandibular kanal dediğimiz anatomik yapıda sinir zedelenmesi oluşursa hastada geçici bazen de kalıcı uyuşukluklar olabilir.

Üst çenede ise yatay kemik kalınlığındaki eksiklik ile sinüs boşluğundaki sarkmalar anatomik olarak kısıtlayıcıdır. Burada sinüs tabanı ile çene kemiği arasındaki mesafe ölçülür. Bazen implant işlemi uygulanırken bazen de işlemden önce ileri kemik cerrahisi operasyonları yapılarak kemik yeterli hale getirilerek implant yapılabilmektedir. Üst çenede özellikle ön bölgede yatay kemik erimeleri oluşmaktadır. Dikey açıdan sorunun yaşanmadığı bu vakalarda bazı durumlarda kemik tozları, bazı durumlarda ise hastanın çene ucu ya da çene arkası bölümlerinden yani hastanın kendi kemiğinin kullanılarak yapılan kemik cerrahisi işlemleri ile kemik, implant yapılır hale gelebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir