31 Ocak 2016
31 Ocak 2016,
 0

 

Çocuklarda süt dişleri doğumdan ortalama 6 ay içinde çıkmaya başlar. Ağız hijyeni bebeklerde 3 yaşına kadar temiz bir bezle dişlerin silinmesi ile sağlanmalıdır. Ortalama 3 yaşından sonra ise fırçalama alışkanlıkları başlatılmalıdır. Ağız hijyeni sağlanmadığı zaman diş çürükleri başlar. Özellikle yatmadan önce biberon kullanımı sonucunda biberon çürükleri oluşur.
Süt dişleri çürüdüğünde ilk tedavi tercihimiz çekim olmaz. Yetişkinlerde daimi dişlerde olduğu gibi dolgu tedavisi bazen de süt dişi kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisine yanıt vermediği takdirde çekim yoluna gidilir.
Ancak bazı durumlarda sür dişleri o kadar çürümüştür ki dolgu ya da kanal tedavisi ile sonuç alınamaz. Bu durumda çekim düşünülür.
Çocuklarda süt dişleri
Tercihen süt dişlerini diş hekimleri olarak daimi dişler sürene kadar ağızda tutma amacında oluruz. Çünkü sürme zamanı gelmeden süt dişleri çekilirse bazı sorunlar yaşanabilir. Bunlar çapraşıklık ya da diesteöa dediğimiz dişlerin arasında boşluk oluşmasıdır. Süt dişi, altındaki daimi diş zamanı gelmeden çekildiğinde ; çekim yapılan yere komşu dişler, boş olan çekim yerine doğru devrilme hareketi gösterebilir. Bu devrilme hareketi sonucunda alttaki diş zamanı geldiğinde kendine ait olan alanda süremeyeceğinden ya gömül kalır ya da çapraşıklık oluşacal şekilde sürer.
Bunun çözümü var mıdır? Yani süt dişini çektik ama sürme zamanından önce çekildi? İşte bu durumlarda yer tutucu denilen sabit apareyler hazırlanır. Diş çekildikten sonra çekim boşluğuna sabit bir tel şeklinde aparey hazırlanır. Bu sayede daimi diş sürerken mevcut alan korunmuş olur. Bu sayede komşu dişlerin çekim bölgesine devrilmesinin de önüne geçilmiş olur.
Sonuç olarak süt dişleri çürüdüğü zaman ilk tercihimiz dolgu ve kanal tedavisi gibi korumaya yönelik işlemlerdir ancak tedavi edilemeyecek durumda olan dişler çekilir. Çekimden sonra röntgen ile değerlendirme yapılır. Sürme zamanı henüz gelmemiş ise mevcut boşluğu koruma adına yer tutucu adı verilen apareyler hazırlanır. Mutlu gülüşler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir