28 Ağustos 2014
28 Ağustos 2014,
 0

İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra ortalama 21 gün içerisinde implant ile kemik arasında yeni bir kemik dokusu oluşur. Ancak bu kemiğin kalsifikasyonu ve olgunlaşması da göz önünde bulundurularak ortalama 2 ay gibi bir süre beklendikten sonra protez işlemine geçilir.

Ancak her zaman implant ile kemik arasında istenilen bu bağlantı gerçekleşmeyebilir. Bazen erken bazen de geç dönemde implant ve kemik dokusu arasındaki bu bağlantı bozulabilir. Bu komplikasyon genellikle implant yapılmasından protez yapımına kadar olan ”erken” dönemde görülmektedir. Diş implantları enfeksiyon ya da protez komplikasyonlarına bağlı olarak çene kemiği ile kaynaşmaz ise, yerleştirilen kemik bölgesinden tıpkı diş çekimi gibi uzaklaştırılır. Burada yerleştirilen implantın pozisyonu ve protetik tedavi açısından ağız içindeki konumu önem taşımaktadır. Çoklu yapılan implantlarda bir implantın kaybı tolere edilebilirken, bazı durumlarda stratejik önem taşıyan implantlar için yeniden cerrahi müdahale yapılmalıdır. Enfeksiyonun derecesi ve kemik yapısının son durumuna bakılarak belli bir iyileşme zamanından sonra yeniden implant uygulaması yapılabilir.

İmplantlar ile çene kemiği arasında normal şartlarda arada hiç boşluk kalmaksızın bir bağlantı olur. Bilimsel olarak bu durum kemik-implant kaynaşmasını ifade eden ”osseoentegrasyon” kavramı şeklinde vurgulanır. İmplantın kaynaşmaması durumunda kemik ile implant arasında, kemik dokusu yerine dişetine benzer ”fibröz kapsül” şeklinde bir yapı oluşur. Bu durum gerçekleştiğinde hastada bazı durumlarda ağrı gelişebildiği gibi çoğunlukla şikayet vermez. İmplantın kaynamaması durumu şikayet vermediğinden dolayı genellikle röntgen ya da hekimin klinik muayenesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bazı araştırmacılar 3 boyutlu tomografinin durum tespitine yardımcı olabileceğini savunsalar da, mikron düzeyindeki bağlantı bozukluğu tomografik sonuçlara da yansımayabilir. Ancak kemik ile implant arasında ciddi bir enfeksiyon ve yıkım varsa bu röntgen sonuçlarına yansır.

Kaynaşmamış implant çene kemiğinden alındıktan sonra mevcut enfekte bölge temizlenir. Enfeksiyon bölgesine tekrar implant yapılması için ortalama 4-6 haftalık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu iyileşme süresinden sonra aynı bölgeye tekrar implant yapılabilir. Ancak yapılan bazı klinik çalışmalarda aynı bölgeye yapılan implantlarda 2.kez başarısızlıkla sonuçlanabileceği görülmüştür. Kemik canlı bir doku olduğundan aslında her yapılan implant için her cerrahi müdahaleden sonra kaynaşmama durumunun olabileceği unutulmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir