28 Ağustos 2014
28 Ağustos 2014,
 0

İmplant yapıldıktan sonra ve üst yapı dediğimiz protez işlemleri bittikten sonra hastaların en sık sorduğu sorulardan birisi de implantların bakımının ve temizliğinin nasıl yapılacağı konusudur. İmplantlar, doğal dişleri taklit eden malzemeler olduğu için, bakımları ve temizlikleri de doğal dişe benzer şekilde yapılmaktadır. Günde 2 kez fırçalama, ağız çalkalama suları, diş ipi/arayüz fırçaları, ağız duşu kullanımı ile 3-6 aylık periyotlarda diş hekimi tarafından yapılacak profesyonel bakımlar sayesinde implantlar sağlıklı olarak ağızda kalmaktadırlar.
Normal fırçalamada amaç, tüm dişlerin ve diş-dişeti birleşimindeki gıda artıklarının uzaklaştırılması aynı zamanda plak ve diştaşı birikiminin önüne geçilmesidir. Diş ipi, arayüz fırçaları, ağız çalkalama suları ve ağız duşu da iki diş arasındaki ve protez aralarında kalan plak ve gıda birikintilerinin uzaklaştırılmasına yönelik malzemelerdir. İmplant yaptıran hastalar, implant etrafındaki mukoza iltihabının doğal bir dişe göre daha hızlı ilerlediği gerçeğini unutmamalıdırlar. Bunun nedeni implantın kendi yapısı ya da iyileşme döneminde sonra yapılan protezin yapısı değildir. İltihaba yatkınlığın nedeni implant etrafındaki mukoza içindeki yapının ve iltihabın iç dokulara kadar ilerlemesini engelleyen yapının doğal dişe göre daha farklı olmasıdır. Bu nedenle hastalar hem kendi kendilerine sağladıkları hem de profesyonel olarak diş hekiminin sağladığı kontroller ve ağız hijyeni ile mevcut sağlıklı durumu korumaya özen göstermelidirler. Aksi takdirde doğal dişlerde dişetinde görülen iltihaba benzer peri-implant mukozitis gelişebilir. Peri-implant mukozitis, implant etrafındaki mukozada şişlik, kanama ve kızarıklık ile karakterize bir hastalıktır. Peri-implant mukozitis ilerlediği ve tedavi edilmediği takdirde implant etrafındaki kemik erimeye başlar. Kemik erimesi ile karakterize bu hastalığa peri-implantitis denir. Peri-implant mukozitis, diştaşı ve plak temizliği, gargara ve bazı durumlarda antibiyotik tedavisi ile iyileşirken, peri-implantitis ise diştaşı/plak temizliği, antibiyotik kullanımı, kemik tozu içeren cerrahi işlemler ve bazı durumlarda lazer uygulamaları ile tedavi edilebilir.
Bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde implantlarda ileri derecede kemik erimesi gerçekleşir, kemik ve implant bağlantısı bozulur ve implant kaybı gerçekleşir. Tüm bu bilgiler ışığında implantın bakımına daha fazla özen gösterilmesi gerekliliği hastalar tarafından unutulmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir