4 Şubat 2016
4 Şubat 2016,
 0

Dolgu Yapılınca Diş Yine de Çürür mü (1)

Ağız hijyeni diş sağlığının korunmasında çok önemlidir. Ağız hijyeninin sağlanması için diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaralarından yararlanılır. Ağız hijyeni sağlanmadığı takdirde dişeti problemleri ile beraber diş çürükleri de oluşur.
Özellikle şekerli ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tüketildikten sonra ağız ortamından uzaklaştırılmazsa, ağız ortamında bulunan bakteriler tarafından parçalanır ve asit açığa çıkar. Açığa çıkan bu maddeler diş minesinden başlayarak dişte çürük oluşturur.
Başlangıç çürükleri renk değişimi ile kendini belli eder ve genellikle şikayet vermezler . Ancak ilerlediği takdirde dişin en dıştaki mine tabakası ile beraber dentin tabakası da çözümmeye başlar. Bu aşamada dişte ağrı ve hassasiyet oluşur. Bu şikayetlerin geçmesi açısından dolgu yapmak gerekir.
Diş dolgusu, diş çürüğü temizlendikten sonra diş dokusunu taklit eden maddelerdir. Siyah dolgular amalgam dolgulardır. Günümüzde fazla kullanılmamakla beraber halen mevcutturlar. Kompozit dolgular beyaz dolgulardır ve sıklıkla kullanılır.
Bazı durumlarda dolgu yapılsa da diş çürüyebilir. Bunun 2 ana nedeni vardır. Birincisi ağız hijyeni sağlanmadığı zaman tıpkı hiç dolgu yapılmamış gibi dişin sağlam dokusu da asit etkisi ile çürür. Yani dişin dolgulu kısmı değil, sağlam doku olan kısmında çürük oluşabilir. Tekrar bu bölüm temizlenerek dolgu yenilenmelidir.
Bazı durumlarda ise dolgu yapılırken çürük doku tam uzaklaştırılmayabilir. Artık çürük doku tam temizlenmediğinde öevcut bakterilee tekrar çoğalarak şikayet vermeye başlar. Bazen o kadar hızlı ilerler ki dişin pulpa dediğimiz sinir dokusuna kadar etki edebilir. Yani kanal tedavisi dediğimiz tedavi seçeneği gündeme gelebilmektedir.
Sonuç olarak bir dişe dolgu yapıldıktan sonra bir daha asla çürümeyecek gibi bir algı oldukça yanlıştır. Çürük, diş dokusu var olduğu sürece her zaman oluşabilir. Bu nedenle ağız hijyeni her zaman maksimum düzeyde tutularak yeni çürük oluşumunun önüne geçilebilir. Ortalama 3-6 aylık kontrollerle de gerekirse röntgen görüntüsü alınarak diş hekimi tarafından kontroller sağlanmalıdır. Bazı ihmal durumlarında dolgu yapılsa bile diş çürüyebilir, kanal tedavisini gerektiren durumlar oluşabilir bazen de dişeti altına kadar ilerlediğinde diş çekimi bile tedavi seçeneği olarak gündeme gelebilir. Mutlu gülüşler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir