4 Temmuz 2016
4 Temmuz 2016,
 0

 

Dişin kırılmasının bazı nedenleri vardır. Bunlardan birincisi çürük varlığı olabilir. Diş çürüdüğü zaman önce en dıştaki mine tabakası daha sonra içteki dentin tabakası çözülür. İç tabakalardaki bu değişim nedeniyle dişe çiğneme yükü geldiği zaman dişte kırıklar oluşabilir. Tedavi olarak dolgu, bazen kanal tedavisi ve dolgu, bazı durumlarda aşırı harabiyet varsa porselen protez kaplamalar yapılabilir ki kırık tekrar meydana gelmesin. Çünkü dişin yarısından fazla harabiyet varsa tekrar kırık oluşma riski olduğundan dolayı protez yapılmalıdır.
Dişe gelen travma ve darbeler sonucunda da kırıklar oluşabilmektedir. Bunlar genellikle ön bölgedeki dişlerde görülmektedir. Bu dişlerin tedavisinde de dolgular yapılabilmektedir. Beyaz kompozit denilen estetik dolgular ile doğal dişten ayırt edilemeyecek şekilde dolgular ile kırıl tedavi edilebilmektedir. Dolgu ile kırık tedavisinin uzun dönemdeki dezavantajı ise bazen kırık ile diş dokusu arasında renk değişimlerinin görülmesidir. Bu bağlamda bu tarz bir sıkıntı yaşamaka istemeyen hastalarda ya da aşırı kırık varlığında protez yapılarak da çözümler üretilebilmektedir.
Sonuç olarak diş kırıkları için önce diş hekimine başvurulmalı, gerekli radyolojik yani röntgen muayenesi ile klinik muayene hekim tarafından yapılmalıdır. Sorunun kaynağı çürük ise ciddiyetine bağlı olarak tedavi seçenekleri hastaya sunularak aydınlatılmalı ve tedavi gerçekleştirilmelidir. Protez tedavisi gerekiyor ise bunun neden gerektiği de hasta-hekim işbirliği çerçevesinde değerlendirilmeli, mevcut tedavi seçenekleri masaya yatırılmalı ve belli bir tedavide karar alınarak işlemler için yol haritası çizilmelidir. Tedavi edilmediği takdirde dişteki kırıklar ilerleyebilir ve diş çekime kadar gidebilir bu nedenden dolayı hastalar kırık varlığında ihmalkar bir düşünce yapısından kurtulmalıdırlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir