2 Temmuz 2016
2 Temmuz 2016,
 0

 

Diş sağlığı için ağız hijyeninin sağlanmasının yanı sıra dengeli ve düzgün beslenmek de gereklidir. Bu amaçla C vitamini kaynağı besinler, sebzeler, tahıl içeren yiyeceklerin tüketilmesi ve protein ihtiyacı açısından et, tavuk, balık gibi ürünlerin tüketilmesi faydalı olacaktır.
Ağız hijyeni eksikliğinde ağızdaki bakteriler gıda artıklarını parçalar ve asit açığa çıkarırlar. Asidik ortamda pH düşer ve diş çürümesine yatkınlık artar. Diş çürümesini baskılamak için asidik ortamı pozitif anlamda etkileyecek alkali yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. Bunlar süt, peynir, yoğurt ve ayran gibi ürünlerdir. Bu ürünlerin asidik ortamı nötralize etkilerine de tampon etki adı verilir.
Asidik ortamın oluşmasını tetikleyecek şekerli, karbonhidrat açısından zengin ve yapışkan yiyecek ve içeceklerin tüketimi ise diş çürümesini tetikleyecek gıdalar olduğundan bunların kullanımı az miktarda olmalıdır. Ayrıca sürekli asit içerikli içecekleri tüketen bireylerin dişlerinde erozyon adı verilen aşınmalara rastlanması olasıdır. Şekersiz sakız tüketilmesi de diş sağlığına katkıda bulunabilir. Çünkü asidik ortamı nötralize etmesi, tükürük akışını arttırması, tükürüğün yıkayıcı etkisine katkıda bulunması ve dişetlerine masaj yaparak adeta stimüle etmesi, uyarması sakız tüketiminin faydaları olduğundan kullanımında sakınca yoktur.
Aslında genel olarak bakılacak olursa insan sağlığına pozitif katkıda bulunan yiyecek ve içecekler ile diş sağlığına pozitif katkı sağlayan ürünler benzerlik göstermektedir. Dengeli beslenme, karbonhidrattan zayıf, proteinden zengin yiyecek ve içeceklerin tüketimi ile ağız hijyeninin maksimum derecede sağlanması ile diş sağlığı kolayca korunur ve devam ettirilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir