Category
Diş Sağlığı
Sağlıklı bireyler olarak her gün onlarca yiyecek ve içecek tüketiyoruz. Bu tükettiğimiz maddelerin çoğunda renklendiriciler yer alır. Ağız bakımına yeteri kadar önem vermediğimiz zamanlarda özellikle çay, kahve, sigara ve meyve suları dişlerde renkleşme yapar.
Ağız bakımının sağlanmaması durumunda oluşan diştaşı ve diş plağı da dişte lekelenmeye sebep olabilmektedir. Özellikle sarı-kahverengi yapıya sahip bu plak ve diştaşı diş yüzeyinden uzaklaştırılmalıdır. Gerek yiyecek-içeceklerden gerekse diştaşı ve plaktan oluşam eksoken yani dış kaynaklı renkleşmeler dişin dış yüzeyine dişhekimi tarafından uygulanan aşındırıcı ve diş yüzeyini pürüzsüz hale getiren malzemeler ile kolaylıklar giderilir. Dirençli lekeler için ise titreşimle çalışan ultrasonik aletler ve basınçlı hava-su yapısına sahip cihazların desteği ile çıkartılabilir.
Bazen leke kaynağı dolgu ve kanal tedavisinde kullanılan malzemeler de olabilir. Eskiden yaygın olarak kullanılan amalgam yani siya dolgular dişte siyah-kahverengi bir lekelenmeye neden olabilmektedir. Bazı durumlarda da eskiden yapılmiş kanal tedavilerinde kullanılan malzemenin diş dokusuna yayılması ile leke ve renk değişikliğine neden olduğuna zaman zaman rastlanmaktadır. Her iki durumda da diş dolguları sökülerek yenisi ile değiştirilmelidir.
Sonuç olarak renkli yiyecek ve içecekleri tüketmeyin demek yanlış olur ancak diş ipi, diş fırçası ve ağız garagaraları ile maksimum ağız hijyeni sağlanırsa diş taşı ve plağa bağlı lekelenmelerin oluşmasının önüne kolaylıkla geçilebilir. Eğer eski dolgu, protez ve kanal tedavilerinden kaynaklanan renk değişimleri mevcut ise diş hekimine giderek danışılmalı ve renkleşmenin neden kaynaklandığı tespit edilerek gerekli müdahaleler yapılmalıdır.