13 Ocak 2016
13 Ocak 2016,
 0

 

Doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ilk süt dişleri ağızda yerini alır. Bu ortalama bir süredir. Yani 3 ayda diş sürmesi görülürken 9.-10. aylarda da dişler sürebilir. Süt dişleri çıktıktan sonra anneler temiz bir bez ya da pamuklu bebeğin süt dişlerini temizlemelidir. Özellikle gece biberon kullanımından sonra temizleme işlemi yapılmaz ise biberon çürüğü dediğimiz çürükler oluşacaktır. Bu çürükler oluştuktan sonra hassasiyet ve ağrı gibi durumlar öeydan gelecektir. Tedavi edilmeyem süt dişleri çekime bile gidebilir ki erken çekilen süt dişleri dişlerde çapraşıklığa da neden olabilmektedir.
Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanmalı
Peki bu süreç yani fırçasız diş temizleme süreci ne zamana kadar devam eder? Çocuğunuz diş fırçasını eline alıp manipüle etmeye başladığı zaman artık dişleri pamukla silmekten vazgeçilmelidir. Bu konuda anne-baba çocuklarına örnek olmalılar, beraber fırçalama işlemine katılmalılar ve yardımcı olmalılardır. Çünkü anne-babalar bazı alışkanlıklar için en iyi örneği teşkil ederler. Diş fırçalamaya başlanırken çocuk diş fırçaları kullanılmalıdır. Bu diş fırçasının fırça kılları hem yumuşak hem de boyut olarak yetişkinlere oranla daha küçüktür.
Diş fırçalanmaya başlanılması ile diş macunları da kullanılabilir. Özellikle 2.5-3 yaşlarından itibaren flor içeriği az olan diş macunları çok az miktarda kullanılabilir. Fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önem taşır. Çünkü gerek diş çürüğü gerekse dişeti problemlerinin temelinde genellikle ağız hijyenindeki eksiklik yatar. Diş fırçalanmaya başlandıktan sonra bu durum alışkanlık haline getirilirse, geleceğimiz olan çocuklarımızın dişlerinin sağlığını da garanti altına almış oluruz. Diş fırçalama alışkanlığı kazanılmaz ise çocukluk çağında görülecek diş problemleri, süt dişleri düştükten sonra daimi dişlerde de görülecektir. Mutlu gülüşler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir