Category
Diş Sağlığı
Aslında ağız içinde 2 tür abse sıklıkla görülür. Bunlardan birincisi diş absesi diğeri dişeti absesidir. Diş absesi diş kaynaklıdır yani çürük diş varlığında dişlere müdahale edilmezse ve kanal tedavisi yapılmazsa kök ucunda abse gelişir. Tedavi edilmediği takdirde ağrı, şişlik, ağız açmada zorluk, hassasiyet, kemik kaybı ve büyük bir abse oluşmuşsa diş çekimine kadar devam eden durumlar gözlenir.
Dişeti absesi ise dişin etrafındaki kemik ve dişeti kaynaklıdır. Dişeti iltihabı var ve ilerler, tedavi edilmezse dişetinde çekilme, kemik kaybı gözlenir. Bunun en kötü yanı hasta istediği kadar ağız bakımına özen göstersin temizleyemeyeceği ortamlar oluşur. Dişeti absesin tedavisi antibiyotik ve ilgili bölgenin bazen cerrahi bazen de cerrahi olmayan tedavisidir. Bu abseler tedavi edilmezse öevcut kemikteki erime çok hızlanır ve komşu dişlerin kemiğini de etkileyecek bir duruma gelinebilir. İşin en kötü yanı ise sonunda kemik kaybı nedeniyle diş kaybı ya da kayıplarının görülecek olmasıdır. Çünkü dişi ağızda tutan, kökün etrafınınsaran sağlam kemik dokudur. Kemik kaybı olursa dişleri tedavi edecek dokunda kalmamış olur.
Sonuç olarak diş ve dişeti abseleri önemlidir. Çoğu hasta günümüzde antibiyotik kullanarak kısa dönem için çözüm sağlamaktadırlar aslında bu durum bir nevi günğ geçiştirmek gibidir. Çünkü tedavi edilmeyip sürekli antibiyotik alındığında belli bir süre sonra direnç gelişecek ve antibiyotikler fayda sağlamayacaktır. Hastanın da sonunda ağrı ve hassasiyet yaşaması bir yana kendi dişlerini kaybetmesi de kaçınılmaz ve üzücü olacaktır.