29 Aralık 2015
29 Aralık 2015,
 0

Çocuklarda diş çürükleri için  tamamen önleyici bir ilaç ya da aşı halen geliştirilebilmiş değil. Oluşumunun önüne geçmek için yapılması gerekenlerin başında diş fırçalamak gelmektedir. Özellikle akşam yemeklerinden sonra ağız hijyeninin sağlanmaması ve biberon tüketilmesi ile gece tükürüğün yıkayıcı etkisi ortadan kalktığı için çürük oluşumu tetiklenir. Süt dişlerinin temizliği 3 yaşına kadar temiz bir bez ile sağlanmalıdır. Ancak 3 yaşından itibaren fırçalama alışkanlığı anne-baba tarafından sağlanmalıdır.

Koruyucu önlemlerden  bir diğeri fissür örtücü uygulamalardır. Diş aşısı olarak da bilinen fissür uygulamaları, dişlerin çürük oluşumunun başladığı fissür denilen girintileri kapatır ve bu sayede çürük oluşumuna zemin hazırlayan yapılar ortadan kaldırılmış olur.
Diş fırçalama ve fissür örtücülerden başka flor uygulamaları ile de diş çürüğü engellenebilir. Flor denilen maddeler diş yüzeyine sürülür. Birkaç dakika bekledikten sonra diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Diş yüzeyine tutunam flor, dişleri çürük oluşumuna karşı adeta bir kalkan gibi güçlendirir.
Anne-babalar şunu unutmamalıdırlar ki özel bir ilaç yerine ağız hijyenini sağlayarak ve yukarıda anlatılan uygulamaların dişhekimi tarafından yaptırarak, çürüksüz diş yapısı sağlanır ve bu durum devam ettirilebilir. Mutlu gülüşler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir