Category
Diş Sağlığı
Çocuklarda diş ağrısına müdahaleler duruma göre değişiklik gösterir. Örneğin diş çürüğüne bağlı sıkıntılar dolgu ile giderilebilir. Özellikle biberonu sık kullanan çocuklarda yatmadan önce ağız hijyeni yeteri kadar gerçekleştirilmezse gece tükürük akış hızı azalacaktır ve diş çürüğüne davetiye çıkartacaktır. Süt dişi çürüklerinde özellikle soğukta ve tatlıda hassasiyet oluşacaktır ki bu da bir çeşit ağrıyı temsil eder. Çürük alan temizlenir ve dolgu yapılarak müdahale edilir.

Süt dişlerinde ağrı müdahalesindeki bir başka yöntem de süt dişinin çekimidir. Süt dişine dolgu yapışmazsa bu durum ilerler ve süt dişi kanal tedavisi gerekir. Kanal tedavisi de yapılmaz ve ilerler ise diş dokusunda kayıplar başlar ki hastalaın süt dişlerinin kırıldığı görülür. Bazen kırık o kadar ileri boyutlara ulaşır ki o dişi çekmek gerekir.
Tedavi yöntemleri içinde yardımcı olarak ağrı kesici şuruplar ve antibiyotikler de kullanılabilir. Ancak diş hekimine gelmeden sadece bu tarz ilaçların kullanımı uzun dönemde çocuğunuza ve süt dişlerine zarar verecektir. Yani diş ağrısına ilk müdahele ağrı kesici bir şurup şeklinde yapıldıktan sonra bunum temeline inilmelidir. Bu temel de dişhekimini ziyaret ederek mevcut ağrının olduğunun irdelenmesi şeklinde olmalıdır. Ötelenen ya da ihmal edilen durumlarda dişeti, diş absesi oluşabilir. Bu ağrılara müdahale edilmezse yani dişler tedavi edilmezse mevcut durum ilerleyerek çocuğun çene kemiğini ve alttan sürecek olan daimi dişlerin köklerini de etkileyecektir. Sonuç olarak diş ağrısı diye geçmemeli diş hekimine giderel önlem alınmalıdır. Mutlu gülüşler..